Przepisy na ciasta
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Ciasto
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe, jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić ¾ ciasta i wylepić nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
- 1. Zagniatanie ciasta
- 2. Wyklejanie ciastem blachy
- 3. Gotowanie budyniu – wlewanie budyniu do mleka
- 4. Krojenie brzoskwiń
- 5. Wykładanie brzoskwiń na budyniu
- 6. Ścieranie ciasta na tarce
Szybkie ciasto ucierane z morelami
-
Opis przygotowania
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stopniowo jajka.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko dodać stopniowo do masy i dobrze wymieszać.
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Wyrównać. Na cieście ułożyć morele odsączone z alkoholu. Resztę cukru i cynamon wymieszać, wysypać równo na ciasto z morelami, na wierzchu, po niecałej łyżeczce, rozłożyć pozostałe masło.
Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.